Overhees 2 beleefde een dramatisch slot van de competitie. Het had vier punten nodig tegen ZTTV 2 om de vierde plaats veilig te stellen. Maar het liep anders: de Zeistenaren stelden een joker op, wonnen met 1-9 en lieten team 2 gedesillusioneerd achter.

ZTTV 2 bestaat uit zes spelers, waarvan de ene helft een veel hogere rating heeft dan de andere. De kern van het team bestaat uit de drie spelers met de lagere rating (Job Köbben, Jasper Vilé en Robert Wesdijk), plus de laagst genoteerde ‘hogere’ speler (Max van Engers). De twee hoogste spelers (Bart van den Akker en Daphne Tollenaar) spelen slechts bij uitzondering, Daphne had zelfs de eerste negen wedstrijden geen enkele keer meegedaan. Kan ook bijna niet, want ze speelt in liefst twee andere, veel hogere competities: 1e Divisie Landelijk Dames en 2e Klasse Duo. Waarom ze dan ook deel uitmaakt van dit 4e Klasse-team? Dat kan iedereen wel raden: om eventueel op te draven om ‘zekere punten’ te scoren zodra het nodig is.

En het was nodig afgelopen dinsdag, ZTTV had zeven punten nodig. Dus jawel: Daphne werd opgesteld, voor de allereerste keer dit seizoen, uitgerekend tegen Overhees 2. Toeval? Waarschijnlijk niet. Ook het feit dat Bart weer meedeed (net als in de eerste wedstrijd) was opmerkelijk: hij heeft in de hele competitie maar acht wedstrijden gespeeld, waarvan dus zes tegen team 2. Derde speler was Max, die we ook nog kenden van de heenwedstrijd. Zo speelden dus de drie sterkste pionnen van ZTTV en kunnen we concluderen dat van de drie sterkste spelers van Zeist er twee beide keren meededen tegen Overhees en eentje één keer, terwijl van de drie minste spelers er eentje één keer meedeed en twee helemaal nooit! Ofwel: alleen tegen Overhees speelde ZTTV twee keer niet met een team bestaande uit kernspelers, maar met een sterker team. In zeven van de acht andere wedstrijden trad het wél op normale sterkte aan. En in die ene wedstrijd die Bart nog speelde buiten zijn potten tegen Overhees trof ZTTV voor de tweede keer een tegenstander die maar met z’n tweeën kwam opdagen, ofwel: ZTTV heeft zes punten cadeau gekregen deze competitie, waardoor het team dat de hele competitie onderaan stond opeens een kans op handhaving in de schoot geworpen kreeg. Ook dat nog.

Kan ZTTV daar wat aan doen? Nee. Geven we ZTTV ongelijk dat ze in bepaalde wedstrijden voor een sterker opstelling kiezen? Nee. Vinden we het raar dat aan een team dat toch al uit vijf spelers bestaat nog een zesde speler mag worden toegevoegd die al in twee andere, veel hogere competities speelt? Ja! Dat zou in onze ogen niet moeten kunnen. Daarom gaan we de situatie voorleggen aan de bond, teneinde te voorkomen dat Overhees 2 in het najaar in de laagste klasse wordt ingedeeld. Of dat lukt is de vraag, maar het is te proberen. En anders zullen de heren van team 2 moeten uithuilen en opnieuw beginnen.

Want hoewel ons tweede zogezegd een beetje in het pak is genaaid, moeten we ook zo eerlijk zijn om toe te geven dat het geen geweldig seizoen was. Peter begon goed, maar zakte weg naarmate het seizoen vorderde en hetzelfde geldt eigenlijk voor Leo. Ook Frank (die de eer redde door van Max te winnen) en Ted eindigen het seizoen met een lagere rating dan ze begonnen. Desondanks lag het team het hele seizoen op koers voor handhaving. Dat het toch nog mis ging en dat dat niet alleen kwam door eigen falen geeft een wrange nasmaak die voorlopig nog niet weg is.