De nieuwe ratings waarmee we starten dit najaar

Het voorjaarsseizoen zit erop, de punten zijn verdeeld. Wie van de Overhezers kan de zomer in met een hogere ELO-rating, nippend aan een fijne cocktail langs de rand van het zwembad en wie moet voor straf doortrainen deze zomer?

Geen enkel team eindigde dit seizoen in ‘het linkerrijtje’ en dat is te zien aan de individuele ELO-ratings: die gingen veelal omlaag. Er zijn maar vijf spelers die dit seizoen vooruitgang hebben geboekt: Gerard, Mario, Allan, Ton en Daan.

Gerard (+41) won in de 3e klasse vier potten waarin meer dan 20 ELO-punten te verdienen vielen (tegen Wouter Blok, Tanya van der Sluis en twee keer Manon Neilen); Mario (+26) leed geen enkel ‘onverwacht verlies’ en pakte veel punten in zijn eerste duel tegen Jos van der Veen; Allan (+100) staat nog aan het begin van zijn ‘ELO-loopbaan’ en had aan een zege op Emile Brouwer genoeg voor dikke ratingwinst; Ton (+3) won ook maar één keer (van Michiel Mahne), maar maakte daarmee wel meteen zijn verliespartijen meer dan goed; Daan (+29) had een mooi regelmatig seizoen met een mooie uitschieter in zijn tweede partij tegen Bandi Sebök.

De andere Overhezers leverden allemaal in. Ruben (-30) verdient door zijn hoge rating maar een paar puntjes per winstpartij en zijn twee nederlagen tegen Wouter Blok en Isabelle Bielders hakten er flink in. Mark (-11) hield het verlies beperkt, ondanks een aantal nederlagen tegen spelers die net wat lager staan. Stefan (-21) won drie keer onverwacht, maar leed ook veel verwachte nederlagen; Frank (-18) deed mee aan de NSM-G, haalde de finale en verdiende daarmee 20 bonuspunten, maar in die finale leed hij zeven nederlagen op rij. Leo (-46) pakte 32 punten door Ronald Verleun te verslaan, maar verlies van Wilger Versteegh, die als jeugdspeler een veel lagere rating heeft dan hij hoort te hebben (een bekend en vervelend manco van het ELO-systeem) kostte hem ongelukkigerwijs 63 punten. Ook Ted (-8) verloor van Wilger, maar maakte dit dezelfde avond nog goed door spectaculair van Juran Hilhorst te winnen, wat 39 punten opleverde. Hij boekte daarmee samen met Peter (-23) de grootste puntenwinst van een Overhezer in één wedstrijd dit seizoen. Peter deed dit door in januari Kees de Koning te verrassen, maar later zakte hij langzaam weg. Maurice (-40) kon tegenover vier onverwachte nederlagen maar één onverwachte overwinning zetten.

Al met al geen opperbeste resultaten, maar ja: het zijn maar statistieken jongens! We hebben wel een hoop lol gehad en we zien natuurlijk altijd de zonnige kant: de mensen met een lagere rating profiteren daarvan straks in de beker, als ze dankzij die lagere rating een extra grote voorsprong (of een extra kleine achterstand) als voorgift krijgen.