De nummers 3, 1 en 2: v.l.n.r. Jan, Gerben en Mark

Voor het eerst sinds 2019 konden de clubkampioenschappen weer eens in de vertrouwde meimaand worden gespeeld, nadat het traditionele hoogtepunt op de Overhees-kalender in 2020 moest worden geschrapt vanwege corona en in 2021 om dezelfde reden noodgedwongen werd verschoven naar de oefenperiode eind augustus. Net als vorig jaar was het Gerben die aan het langste eind trok: hij prolongeerde zijn titel door in de finale met 3-1 van Mark te winnen. Jan veroverde het brons.

Toch werd er ook gebroken met een traditie: dit jaar geen poules van drie of vier spelers met vervolgens een knock-out systeem in hoofd- en troosttoernooi, maar een van de varianten op het Zwitsers systeem, met o.a. als voordelen dat iedereen evenveel wedstrijden speelt, niemand voortijdig wordt uitgeschakeld en alle spelers een klassering krijgen. Voorzitter Jos heette de 15 deelnemers welkom, evenals barman Mike en de helaas wegens een blessure niet deelnemende Ruben, deelde mee dat Stefan helaas op het laatste moment af moest zeggen (sterkte Steef), bedankte Peter alvast hartelijk voor de lekkere hapjes die hij weer had verzorgd en gaf vervolgens het woord aan toernooileiders Daan en Mark.

Die legden het systeem uit en stuurden de spelers subiet ‘de wei in’, met Ruben die bereid was als een soort ‘ghost player’ te sparren met degene die (i.v.m. het oneven aantal deelnemers) vrij was in elk van de vier rondes. Geen ultrakorte potjes van twee games om mee te beginnen, zoals in andere jaren. Nee: best-of-5 vanaf het begin, vol aan de bak dus op de zorgvuldig neergezette 9 courts verspreid over de hele zaal, waar het knap warm was. Desondanks werd er gestreden voor elk punt en na liters zweet en evenveel water om het verloren vocht weer op peil te krijgen stond de volgende einduitslag op het bord:

1. Gerben 4. Leo 7. Frank 10. Daan 13. Allan
2. Mark 5. Gerard 8. Jos 11. Xavier 14. Ton
3. Jan 6. Maurice 9. Peter 12. Hidde 15. Henrik

Maurice, Xavier en Hidde haalden een flink hogere klassering dan hun plaatsing en deden het dus uitstekend. Henrik ontving uit handen van Mark een tastbare herinnering, een aanmoediging voor ons jongste lid. Maar de bekers gingen naar Jan, Mark en Gerben, waarbij Jan een compliment gaf aan Leo, die hij maar net wist te verslaan. En waar Jan vorig jaar nog in de finale tegenover Gerben stond, was het nu Mark die verdiend zijn zoveelste finale speelde.

Daarin begon hij sterk en agressief, wetende dat de ‘diesel’ Gerben vaak even zijn draai moet vinden en je kunt ‘m maar binnen hebben, die eerste game. Mark kwam vlot op een 1-0 voorsprong, maar Gerben is niet gauw in paniek te krijgen. ‘Kom op Gerben, we zijn begonnen, tandje d’r bij’, zo prevelde de titelverdediger in zichzelf. Met wat meer scherpte en initiatief trok Gerben de stand gedecideerd gelijk en waar hij via 2-1 erop en erover leek te gaan, kwam de vechtlust van Mark vervolgens bovendrijven. Het aantal keren dat het publiek applaudisseerde nam toe naarmate er steeds meer mooie rally’s vielen te noteren en op de golven van deze sfeer nam Mark een voorsprong in de vierde game.

De finale tussen Mark en Gerben

Een allesbeslissende vijfde hing in de lucht, maar Gerben wist er nog een schepje bovenop te doen en Mark tot meer fouten te dwingen. Gerben trok de stand gelijk en denderde er vervolgens knap overheen: 3-1 in een attractieve finale tussen de twee besten van de avond. Maar er kan er maar één de allerbeste zijn en dat was opnieuw Gerben, onze terechte clubkampioen van 2022. Gefeliciteerd!

Na de bekers en de bloemen en de woorden van dank werden de laatste consumptiebonnen nog gespendeerd in onze altijd gezellige kantine ontmoetingsruimte. Een zeer geslaagde comeback van de clubkampioenschappen in mei!