Xavier en Peter in actie in en tegen Hilversum

Als toetje na de voorjaarscompetitie is het jaarlijkse bekertoernooi een mooie traditie en we zijn dan ook blij dat de bekerstrijd voor het eerst sinds 2019 weer eens kan worden georganiseerd. We hebben twee teams ingeschreven, waarvan er een is gesneuveld in de poule-fase en een doordrong tot de knock-out fase. 

Het leuke van de bekercompetitie is natuurlijk de voorgift, waardoor spelers van zeer uiteenlopend niveau tegen elkaar kunnen spelen en allebei kans hebben om te winnen. De meeste tegenstanders die je treft zul je dan ook in de reguliere competitie van z’n lang zal ze leven niet tegenkomen. Het extreemste voorbeeld dit seizoen: Xavier die elke game tegen eredivisiespeler Arnoud Meijer van Hilversum (10 klassen hoger!) mocht beginnen met een 19-0 voorsprong. Met games tot de 21 hoef je dan dus maar twee puntjes te scoren voor je tegenstander er 20 haalt om de game te winnen. Eitje, zou je zeggen. Nou… dat is toch lastiger dan je denkt. De organisatie van de bekercompetitie analyseert alle wedstrijden en slijpt dan de voorgifttabel elk seizoen een beetje bij, om zoveel mogelijk close finish-games te realiseren en het moet gezegd: dat lukt ze wonderbaarlijk goed. En dat is leuk, want dat maakt de bekercompetitie totaal onvoorspelbaar: iedereen kan winnen van iedereen, en dus ook verliezen van iedereen.

Bekerteam 2 heeft het niet gered in de poule. Xavier, Peter, Frank, Daan, Ton en Allan verloren hun drie poulewedstrijden van SHOT 1, Hilversum 2 en VEV 1, teams die voor 100% bestaan uit spelers met allemaal een gigantisch veel hogere rating dan al onze spelers. De voorgift was dan ook in alle wedstrijden zwaar in het voordeel van Overhees, wat we nog niet eerder hebben gezien. Het zorgde voor spannende partijen en een paar mooie overwinningen, met als uitschieter Xavier, die bij het ijzersterke Hilversum alle vier zijn enkelpartijen én de dubbel won, waaronder bovengenoemd duel tegen Arnoud Meijer. De winnende strategie: gewoon alle ballen keihard inslaan, er hoeven er maar een paar raak te zijn. De score was duidelijk: 9-21, 3-21 voor Xavier, vermoedelijk de enige Overhezer die kan zeggen dat hij ooit heeft gewonnen van een eredivisiespeler. En dat met het batje van broer Maurice! Dat zat zo: op de avond van de wedstrijd kwam Xavier er achter dat z’n batje achterin de auto lag, waarmee zijn vrouw weg was. Dus halsoverkop naar Maurice, batje lenen. Of Maurice dat ding nog ooit terugkrijgt is niet bekend. Helaas heeft het dus niet geleid tot plaatsing voor de knock-out fase, daarvoor verloor team 2 teveel wedstrijden nipt: 21-19, 22-20, etc. Je denkt dat je er dicht bij bent, maar zodra de betere speler op gelijke hoogte komt is het vaak net erop en erover. Toch goed gestreden en leuk gespeeld.

Team 1 deed het beter. Mark, Jan, Gerard, Gerben, Mario en de jonge debutanten Henrik en Hidde verloren hun eerste twee wedstrijden van Bunshot 2 en Hilversum 6 met niet al te grote cijfers en wonnen van VEV 4. Dat bracht hen op een derde plek met 26 punten, net genoeg om als een van de beste nummers 3 door te gaan naar de laatste 64. Een enorm spannende wedstrijd tegen Almeerspin 3 werd heel nipt verloren met 10-8, doordat Gerben in zijn laatste pot de beslissende game met 21-19 verloor. Daarmee was ook voor team 1 het avontuur ten einde. Het bepalen van een rating voor Hidde en Henrik was natuurlijk een zware opgave: wat voor (fictieve) rating geef je iemand die nog nooit een wedstrijd heeft gespeeld, laat staan gewonnen, en dus nog geen rating heeft. In overleg met bekersecretaris Frank heeft de organisatie een rating ingeschat en jawel: zowel Henrik als Hidde hebben hun eerste overwinningen binnen. Met winstpercentages van 44 en 42% deden ze allebei heel goed mee en samen hebben ze twee keer gedubbeld en beide potten gewonnen! Hidde en Henrik: een ijzersterk dubbel! Vermeld moet ook worden de prestatie van Mark, met 9 uit 12, terwijl Jan met 3 uit 4 en Gerard met 5 uit 8 het ook goed deden.