Lang leek het Nieuwjaarstoernooi een eenmalig fenomeen te blijven: na de eerste editie in 2020, vlak voor corona, kon aan deze noviteit heel lang geen gevolg worden gegeven. Maar dit jaar staan de sterren gelukkig gunstiger en kon het tweede Overhees Nieuwjaarstoernooi plaatsvinden, onder de bezielende leiding van initiatiefnemer Ton. Een traditie lijkt geboren!

Ton had een unieke formule uitgedokterd: een individueel dubbeltoernooi. Dat klinkt tegenstrijdig: dubbelen en tegelijkertijd individueel bezig zijn. In de wondere wereld van Ton is echter niets onlogisch en hij startte dan ook enthousiast met de uitleg: de 16 deelnemers kregen elk een dubbelpartner toegewezen, waardoor acht koppels het tegen elkaar opnamen op vier tafels. Een wedstrijd ging over slechts één game, beide spelers van de winnende koppels kregen individueel één punt. Vervolgens stelde Ton nieuwe koppels samen die het ook weer tegen elkaar opnamen en waarbij opnieuw individueel één punt te verdienen viel. En zo ging het verder, ronde na ronde. Het knappe daarbij was dat je elke keer een andere dubbelpartner had en Ton tegelijkertijd het spelniveau van de koppels nauwgezet meewoog. 

Bonnetje van Mike

Een waar huzarenstukje, maar het werd naarmate de avond vorderde wel een flink gepuzzel: op zeker moment is het welhaast onmogelijk om nog unieke koppels samen te stellen, maar Ton sloeg zich hier dapper doorheen, geholpen door zijn wiskundeknobbel. De pauzes tussen de rondes werden allengs langer, maar dat gaf menigeen de gelegenheid even wat te enkelen of nieuw aangeschaft materiaal ‘in te rijden’. Of om even de kantine in te duiken, waar een nieuwjaarsreceptie-achtige sfeer aanwezig was. Dat kwam vooral ook door de verrassende en zeer gewaardeerde actie van Mike, die de eerste drie rondjes van 2023 voor zijn rekening nam en alle aanwezigen trakteerde op een setje speciaal ontworpen consumptiebonnen. Beter kan het jaar niet beginnen: heel hartelijk dank Mike!

Puzzelen

Om een uur of half elf klonk letterlijk de bel voor de laatste ronde en vervolgens was het optellen geblazen om de individuele rangschikking te bepalen. Tons finest moment was aangebroken, want de vele spelers die ogenschijnlijk ex aequo eindigden (met evenveel overwinningen) kregen van Ton toch een individuele rangschikking, door de sterkte van hun medespelers in de dubbels mee te wegen. Dat zit zo: iemand die bijvoorbeeld vier punten heeft veroverd samen met dubbelpartners die gezamenlijk bijvoorbeeld 25 punten hebben verzameld, heeft volgens de Stelling van Lecluse een betere prestatie geleverd dan iemand die eveneens vier punten heeft gewonnen, maar die heeft samengespeeld met partners die opgeteld bijvoorbeeld 30 punten hebben. De Stelling van Lecluse veronderstelt met andere woorden dat die eerste speler een hogere rangschikking verdient, omdat die zijn punten heeft gescoord met minder goede medespelers. Eureka!

Nummer een-na-laatst: Mike

Een briljante vondst van Ton, die voortvarend een eindklassement opstelde (zie foto). En nog was zijn creatieve geest niet uitgeput, want Tons Nieuwjaarstoernooi is (voor zover bekend) het eerste en enige toernooi ter wereld waarbij de winnaar met lege handen achterblijft. Ik verzin dit niet: alleen de nummer 2, de speler precies in het midden (hoe dat kan met 16 spelers weet alleen Ton) en de nummer een-na-laatst vielen in de prijzen, waarbij de nummer een-na-laatst de eerste keuze had uit het prijzenpakket. Mark, die had aangekondigd te gaan voor die een-na-laatste positie, greep net naast de prijzen (hij werd twee-na-laatste). Het was Mike die als nummer 15 als eerste mocht kiezen: luxe noten voor hem.

Middenmoter pur sang: Maurice

Voor Maurice als ultieme middenmoter een flesje wit en voor Ruben resteerde als nummer 2 een fles rood. Typisch Ruben: nooit met lege handen naar huis na een toernooi, zelfs niet als je daarvoor de overwinning aan een ander moet laten. Die overwinning was voor Jan, met zes punten (net als Ruben en Gerben, maar volgens de Stelling van Lecluse beschikte Jan over gemiddeld zwakkere medespelers).

Nummer 2: Ruben

Een handdruk en een felicitatie waren zijn deel, maar de prijzentafel was al leeg. Eeuwige roem als winnaar van het Nieuwjaarstoernooi 2023 is echter langer houdbaar dan een fles wijn of een bakje noten, zullen we maar denken. Net als de bloemen die Ton uit handen van Daan mocht ontvangen voor de organisatie van dit leuke toernooi. Heel veel dank voor je inzet en enthousiasme Ton, we hebben genoten!

Winnaar zonder prijs: Jan

Onder het genot van de consumpties verkregen na inlevering van de laatste ‘Bonnetjes van Mike’ was iedereen het erover eens: het Nieuwjaarstoernooi lijkt een nieuwe traditie te gaan worden, een soort combinatie van een nieuwjaarsreceptie met een sportief maar ongedwongen toernooi. Een perfecte gelegenheid om rustig te beginnen met het wegwerken van de kerstdiner- en oliebollenkilo’s en elkaar alle goeds te wensen voor het nieuwe jaar. Het was hartverwarmend om te zien dat van die gelegenheid gretig gebruik werd gemaakt: alle leden waren aanwezig. Ja echt: allemaal! Wat een mooie club… Happy New Year! 

En dan nu: de foto’s!

Bloemen voor organisator Ton

Bonnetje van Mike

Nieuwjaarsreceptiesfeer

Puzzelen

Nog meer puzzelen

Einduitslag na toepassing Stelling van Lecluse

Nummer een-na-laatst: Mike

 

Middenmoter pur sang: Maurice

Nummer 2: Ruben

Winnaar zonder prijs: Jan

Bloemen voor organisator Ton