Een heel goed en succesvol 2018 gewenst! De oliebollen zijn nog maar amper ingedaald of we moeten alweer in training voor de komende voorjaarscompetitie. En dat is hard nodig, want niet alleen de kampioenen van team 1, maar ook teams 2 en 3 spelen als gevolg van een discutabele wijziging in de competitieopzet het komende seizoen op een hoger niveau dan het afgelopen seizoen!

Wat is er aan de hand: NTTB Afdeling Midden heeft de 6e klasse geschrapt, omwille van ‘het acceptabel houden van de reistijd’ (zie Toelichting). Daar lijkt iets voor te zeggen, omdat het aantal teams in de competitie afneemt en het dus lastiger wordt om gelijkwaardige tegenstanders dicht bij huis te vinden. Maar het is wel vreemd dat de 6e klasse in de duo-competitie wél blijft bestaan, terwijl het aantal teams in die competitie nog altijd kleiner is en de reistijd dus een groter probleem.

Onder invloed van het NTTB-beleidsplan, waarin staat (pag. 21) dat men streeft naar korte(re) wedstrijden waarbij je niet de hele avond van huis bent en minimaal 50% effectieve speeltijd per wedstrijd (in de duo-competitie speel je 3 van de 5 wedstrijden, regulier maar 3 of 4 van de 10) lijkt de duo-competitie te worden bevoordeeld ten opzichte van de reguliere. En dat terwijl recent onderzoek van het Mulier Instituut uitwijst (pag. 23) dat een overgrote meerderheid van 67% van de spelers een voorkeur heeft voor 3 tegen 3, terwijl maar 15% kiest voor 2 tegen 2! Het is dus zeer de vraag of het wel verstandig is om in te zetten op duo en om de reguliere competitie af te breken en in elk geval reden om bij de komende alv van de Afdeling Midden en bijeenkomst met het hoofdbestuur kritische vragen te stellen.

Het heeft voor veel teams in de reguliere competitie (dus ook voor ons) gevolgen. Niet voor team 1: dat was vorig seizoen kampioen in de 4e klasse en speelt uiteraard 3e klasse het komende voorjaar. Maar de nummer 2 in hun poule van vorig jaar (HTTC 5, 19 punten minder dan ons eerste!) is bijvoorbeeld ook ‘gewoon’ gepromoveerd en speelt 3e klasse komend seizoen. Terwijl Veenland 1, dat afgetekend laatste werd in hun poule (20 punten achterstand op de nummer 5) niet degradeert en ‘gewoon’ weer 4e klasse speelt.

In de lagere klassen zijn veel teams die (een na) laatste zijn geworden niet gedegradeerd en veel teams die tweede zijn geworden alsnog gepromoveerd. Overhees 2 werd vorig seizoen 2e in de 5e klasse en speelt nu 4e klasse, die bestaat uit de mindere 4e klasse- en betere 5e klasse-teams van vorig seizoen. Overhees 3 komt uit in de 5e klasse, tussen de mindere 5e klasse- en de oude 6e klasse-teams van vorig seizoen. Sommigen van ons zullen blij zijn met een mooie uitdaging, anderen zullen minder gelukkig zijn met meer zware tegenstanders.

Overhees 1 is ingedeeld in de 3e klasse G en treft Woerden 6, Gispen 5, Maarssen 3, HTTC 3 en SVO 3. HTTC lijkt erbovenuit te steken, maar Stefan, Gerard, Mark en Ruben kunnen zeker meedoen met de rest en zullen met name proberen SVO en Woerden (de eerste tegenstander op 23 januari thuis) onder zich te houden.

Team 2 zit in de 4e klasse G met ZTTV 2, WIK 2, TVS 3, Gispen 6 (vorig seizoen nog tegenstander van team 1) en jawel: SHOT 6. We krijgen dus weer twee heuse Soester krakers! Peter, Ted, Leo, Frank en reserve Jos gaan het heel lastig krijgen. Het zal voor hen al een uitdaging zijn om ZTTV onder zich te houden en dan moeten ze op de een of andere manier ook nog TVS of SHOT voor zien te blijven. Ploeteren tegen degradatie onder het motto ‘elk punt is er één’: altijd mooi. Gispen en WIK zullen zich bemoeien met de kampioensstrijd. De eerste wedstrijd op 26 januari uit bij Gispen stuit team 2 al meteen op grote personele problemen, dus hopelijk kan die pot worden uitgesteld en start het circus voor Overhees 2 op 30 januari thuis tegen TVS.

In de 5e klasse B treffen we Overhees 3. Zij spelen tegen SVE 14, Woerden 10, UTTC 9, Elan 5 en Vitus 2. SVE en Elan speelden recent nog tegen ons tweede en vooral Elan zal een obstakel vormen. Het team uit Baarn is de favoriet voor de titel. Ook UTTC en SVE behoren tot de sterkere teams in deze poule, ons derde lijkt veroordeeld tot een rol in het rechterrijtje. Maar tegen Woerden kunnen punten worden gepakt en in het klassement zal team 3 vooral proberen Vitus voor te blijven. Team 3 heeft versterking gekregen in de persoon van ons nieuwste lid Rik, die ongetwijfeld nieuwe brandstof gaat toevoegen!  Hij en Allan, Ton, Mario, Daan en Maurice trappen af op 23 januari thuis en krijgen het meteen zwaar te verduren, want de tegenstander is dan Elan. Saillant detail is dat precies hetzelfde team van Elan op één dag na precies een jaar geleden ook bij ons op bezoek was op die dramatische avond van 24 januari 2017. Hopelijk hoeft de wedstrijd ditmaal niet te worden gestaakt.

Allemaal heel veel plezier en succes gewenst deze competitie!