Tussen sint en kerst zijn de Overhezers altijd goed gemutst, want ergens tussen de 5e en de 25e december spelen wij jaarlijks het kolderieke handicaptoernooi. Dit keer voltrok het hoogtepunt zich op 10 december, met dit jaar als thema: Pythagoras.

‘Zal wel iets met driehoeken wezen’, dachten velen vooraf. En dat was ook zo. Maar dat was dan ook de enige link met Pythagoras, want het bleek niet om driehoeken te gaan waarbij twee zijden een hoek van 90 graden vormen, maar om gelijkzijdige driehoeken. Nevermind: het was evengoed ingenieus bedacht van organisatoren Mark en Daan.

Wat was de opzet: over de zaal verspreid waren vijf opstellingen met elk drie tafels of tafelhelften, die zodanig waren neergezet dat de korte zijden met de punten tegen elkaar een driehoek vormen, zodat je een potje kon pingpongen met zijn drieën: bij het retourneren kon je dus kiezen om de bal naar de ene of naar de andere tegenstander te spelen, net hoe het uitkwam. Daarbij was een onnavolgbare puntentelling en een ingewikkeld poule- en knock out-systeem bedacht dat zelfs Pythagoras himself nooit had kunnen begrijpen. Maar het kwam erop neer dat je strategisch beter richting de een dan naar de ander kon spelen. Om het nog ingewikkelder te maken was het in de poulewedstrijden de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren, maar in de knock out-fase juist niet. Of zoiets. Nadat via weging was bepaald wie mocht starten met serveren brandde de strijd los. Dat wegen moet je dan letterlijk nemen: alle Overhezers werden vooraf op de waagschaal, nee weegschaal gezet. De meter sloeg menigmaal iets te ver in het rood. Voordeel was dan wel dat je mocht beginnen.

Hier houdt het een beetje op voor wat betreft het wedstrijdverslag, want zodra de punten moesten worden geteld ontaardde de avond in een chaos: niemand wist wie wanneer een punt had gescoord en ten koste van wie, aan elke tafel werden weer andere en vaak eigen regels bedacht. Zodra iemand het waagde om aan stand-in Pythagoras Mark te vragen hoe het zat, antwoordde die: “Ja, je kan toch rekenen?”. Kortom een waar handicaptoernooi in de allerbeste Overhees-traditie: geweldig! Los van die puntentelling leverde deze speelwijze vaak geweldige en ook hilarische rally’s op, het was fantastisch om een keertje zo te spelen.

Betreffende het toernooiverloop: er waren er die in de veronderstelling waren dat ze al zes keer waren afgevallen, maar toch steeds weer hun trainingspakje moesten uittrekken omdat ze er volgens anderen nog in zaten. Maar uiteindelijk kwam het er een beetje op neer dat degene die zo overtuigend mogelijk tegen de anderen riep dat hij had gewonnen, een ronde verder was. Aan het eind van de avond was Maurice de glorieuze winnaar, gevolgd door Ruben op plaats 2 en Rik op 3. En dan won Stefan nog een poedelaanmoedigingstroostprijs, geen idee waarom. Maar blij waren ze wel, met de prachtige prijzen van onze sponsor dbramante1928, beschikbaar gesteld door Jan.

Het was weer een geslaagde editie, wat door Mark in de prijsuitreiking werd beaamd en door Jos eveneens, in zijn dankwoord aan Mark en Daan voor de perfecte organisatie, Peter voor de overheerlijke hapjes, Jan voor het luxe prijzenpakket en Mike die deze avond schitterde achter de bar. Het was wederom een fantastische en legendarische editie!

Een fotoverslag:

Mark legt de ietwat ingewikkelde regels uit

Deelnemers proberen tevergeefs de uitleg te volgen

De driehoeken in de zaal: net geen Pythagoras

Allan inspecteert en bedenkt een strategie

Geweldige en vaak kolderieke rally’s

 

Tactische bespreking

 

Weer een ronde gespeeld: wie is er door?

 

De hapjes van Peter waren van uitmuntende kwaliteit!

 

Mark voert de spanning op vlak voor de prijsuitreiking

 

De reden is iedereen een beetje ontgaan, maar Stefan wint de poedelaanmoedigingstroostprijs

 

Gefeliciteerd Steef!

 

Jan presenteert één van de prachtige prijzen

 

Winnaar van de 3e prijs: Rik!

 

dbramante1928: prachtige spullen van topkwaliteit. Check die webshop mensen!

 

De 2e prijs: Ruben!

 

Staat je beeldig Ruub!

 

Jan voert de spanning op: wat ziet hier in?

 

Een luxe cocktailshakerset voor toernooiwinnaar Maurice!

 

Voorzitter Jos dankt iedereen die dit handicaptoernooi mogelijk maakte

 

Bloemen voor supervisor Daan

 

En een boeket voor creatief brein Mark

 

Dank ook aan barman Mike

 

De glorieuze winnaar van het Handicaptoernooi 2019: Maurice!