Voor het eerst sinds mensenheugenis doet Overhees mee aan de bekercompetitie. Onze cupfighters (Aloys, Gerard, Peter, Daan, Bart en Frank) betraden deze week tweemaal het strijdperk: dinsdag thuis tegen het tweede bekerteam van Hoogland en vrijdag uit tegen HTTC 4. Beide duels werden verloren, waardoor nog slechts een theoretische kans resteert op plaatsing voor de knock-outfase.

Gezellig was het wel, aan de bar in Houten. Aloys trof als ex-HTTC’er oude bekenden en het Overhezer percentage, dat tijdens de wedstrijd aan de magere kant bleef, nam tijdens de nazit gestaag toe. Misschien was het onderdeel van een verwerkingsproces, want toen het om de punten ging was het kwartet 1e- en 2e-klassers van HTTC zoals verwacht te sterk. Zelfs met de voorgift, die een partij tussen spelers met een onderling kwaliteitsverschil toch spannend kan maken, lukte het Daan en Frank niet een potje te winnen. Wel kwamen ze menigmaal in de buurt van de 21 (in de beker gaat om best-of-three tot de 21) en werden er wat sets gewonnen. Maar het voelde toch als de Kozakken Boys tegen Ajax in de beker: kansloos, maar een mooie ervaring om een keer te spelen tegen tegenstanders die het spel zo goed beheersen.

Gerard wist in een van zijn partijen op vijf matchpoints te komen. Heel knap, maar nog knapper was het om al die matchpoints in te leveren en de pot alsnog te verliezen. Dat was balen, maar gelukkig bleef er nog wel wat van de winning mood van donderdagavond over. Toen wist Gerard namelijk een darttoernooi op zijn naam te schrijven. Iets van die glorie nam hij mee naar vrijdag: hij won met gemak van Wim van Breenen (rating 318) en had eigenlijk niet eens een voorgift nodig, want hij finishte met meer punten voorsprong dan hij was begonnen. Een topprestatie!

Als hoogst geklasseerde Overhezer won Aloys twee partijen. Vooral in zijn eerste pot, tegen Gert Folkers (rating 392), was de sfeer om te snijden. Tot afgrijzen van Gert wist Aloys de voorsprong van de voorgift te behouden door gedoseerd aan te vallen en veel punten te scoren. Daarnaast maakte Gert wat fouten, wat zijn chagrijn verergerde. Gênant werd het toen Gert met verbale misbaksels reageerde op een paar rand- en netballen van Aloys. Toen Aloys één van die ballen voorzag van deskundig commentaar (‘Goed gemikt’) sprong Gert uit zijn vel. ‘Dat wordt nog gezellig vanavond’, dachten de andere bekerhelden van Overhees. Aloys besliste de strijd zeer terecht in zijn voordeel en wist later ook Wim te verslaan. Toch waren daarmee de hoogtepunten geteld: HTTC won eenvoudig met 15-3 en bekert verder. Reden voor de mannen uit Houten om de narrigheid vanwege hun valse start in te wisselen voor wat vrolijkheid, waardoor het toch nog een leuke avond werd. En laat.

Eerder deze week was het krachtsverschil geringer tussen Overhees en Hoogland. Op het heilige polyurethaan van Orlando verkeerde Aloys in topvorm. Hij kende de tegenstanders nog wel van de voorjaarscompetitie en versloeg ze allemaal. De overige kemphanen, Daan, Gerard en Bart, hadden meer moeite met de Hooglanders. Toch wonnen ze elk één keer, geen onverdienstelijk bekerdebuut. Uitslag 7-11.

Op 21 mei wordt de poulefase afgesloten met een thuiswedstrijd tegen Bijmaat 3. Theoretisch is er nog een kans om de knock out-fase te bereiken, maar dan moeten er wonderen gebeuren. Aloys zal worden gemist, maar gelukkig is een volledig uitgeruste Peter dan terug van vakantie om ons te voorzien van het nodige elan.